Wednesday, May 1, 2013

REGINA MASSIMA

Speranza


 
        
Máxima Zorreguieta
Prinses Máxima in 2010.
Prinses Máxima in 2010.
Prinses der Nederlanden[1]
GeboorteplaatsBuenos Aires, Argentinië
Periode2013 - heden
VoorgangerClaus van Amsberg
Prinses der Nederlanden
Periode2002 - heden
VaderJorge Zorreguieta Stefanini
MoederMaria del Carmen Cerruti
DynastieOranje-Nassau
Partner vanWillem-Alexander der Nederlanden
KinderenAmalia (2003), Alexia (2005) en Ariane (2007)
Website












































Máxima, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau (geboren Zorreguieta Cerruti; Buenos Aires, Argentinië, 17 mei 1971) is de echtgenote van koning Willem-Alexander der Nederlanden.

Zij is rooms-katholiek, van Argentijnse afkomst en bezit de Nederlandse en Argentijnse nationaliteit.

Máxima draagt als echtgenote van het staatshoofd de titel van prinses der Nederlanden.

 Zij wordt aangeduid als koningin.

Die titel is officieus en niet in een wet vastgelegd. Haar aanspreektitel is majesteit.

 

 

 

 

Máxima Zorreguieta werd geboren als de eerste dochter van Jorge Zorreguieta Stefanini en Maria del Carmen Cerruti.

Zij kreeg later twee broertjes en een zusje: Martín, Juan en Inés.

Tevens heeft zij drie halfzusters uit een eerder huwelijk van haar vader: Dolores, María en Angeles Lopez Gil.

Zij groeide op in een bescheiden appartement in de straat Uriburu, in de wijk Barrio Norte in Buenos Aires.

De familie bracht de zomervakanties door in Mar del Plata.

Tijdens de wintersportvakanties verbleven zij in een eigen vakantiehuisje in Bariloche, een bekend Argentijns vakantieoord.

Máxima doorliep de middelbare school op het Northlands in Buenos Aires,
een op Britse aristocratische tradities geënte opleiding.

Na het afronden van een studie economie aan de Universidad Católica Argentina (Katholieke Universiteit van Argentinië) werkte ze van 1995 tot 2000 in New York voor achtereenvolgens de banken HSBC, Dresdner Kleinwort Benson en Deutsche Bank.

In april 1999 ontmoette zij tijdens een feest in de Spaanse stad Sevilla Willem-Alexander. Met hem bracht Máxima in augustus dat jaar een vijfdaagse vakantie door in Bariloche.

Daar stelde zij hem voor aan haar ouders. In de Nederlandse pers verschenen daarna de eerste speculaties over een liefdesrelatie. Een klein jaar later verhuisde Máxima naar Brussel.

 

Kort nadat bekend werd dat de relatie met Willem-Alexander serieus was, kwam de Nederlandse pers erachter dat Máxima's vader minister van Landbouw en Veeteelt was geweest tijdens de militaire juntaregering van Jorge Videla in Argentinië (april 1976 tot en met maart 1983).

Deze regeringsperiode staat bekend als de Vuile Oorlog, waarbij tegenstanders en mensen die daarvan verdacht werden, in gevangenissen geïnterneerd en vaak gemarteld werden. Naar schatting 10.000 tot 30.000 (of meer) mensen verdwenen voorgoed.

In Nederland kwamen protesten tegen een huwelijk met de dochter van een voormalige minister van een junta, van wie vermoed werd dat hij ten minste op de hoogte was van de excessen. Een onderzoek, via een geheime opdracht van minister-president Wim Kok aan prof. dr. Michiel Baud, had als conclusie dat Zorreguieta op de hoogte moet zijn geweest van deze gedwongen verdwijningen maar dat het "praktisch uit te sluiten is" dat Zorreguieta in de periode van zijn regeringsdeelname "persoonlijk betrokken is geweest bij de repressie of schending van de mensenrechten".

Willem-Alexander bevestigde tijdens een interview dat hij wist dat zijn schoonvader van ten minste één gedwongen verdwijning op de hoogte was (deze persoon was volgens Willem-Alexander teruggevonden), waarmee hij de resultaten van het onderzoek bagatelliseerde. Wim Kok en diplomaat en minister van Staat Max van der Stoel voorkwamen dat Jorge Zorreguieta bij het huwelijk van zijn dochter aanwezig was. Van der Stoel overtuigde hem er van af te zien om de plechtigheden bij te wonen.

Koningin Beatrix maakte op 30 maart 2001 de verloving bekend tijdens een rechtstreekse televisie-uitzending die ook bijgewoond werd door prins Claus, Willem-Alexander en Máxima. Direct na de bekendmaking las Máxima een verklaring voor waarin zij afstand nam van het Videla-regime. Onder meer zei zij: "Ik verwerp sinds lang de Videla-dictatuur, de verdwijningen, de martelingen, de moorden en alle verschrikkelijke feiten uit die tijd. Dat heeft zeker grote littekens op onze maatschappij achtergelaten." Voor haar vader verontschuldigde zij zich: "Over mijn vaders deelname aan die toenmalige regering wil ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik spijt heb dat hij zijn best gedaan heeft voor de landbouw in een verkeerd regime. Hij had de beste intenties en ik geloof in hem."[2] In een later gehouden interview noemde Máxima de conclusie van Baud "zijn mening".[3]

 

Tijdens een vraaggesprek met de media, direct na het voorlezen van haar verklaring waarin zij afstand nam van het Videla-regime, zei Máxima tegen Willem-Alexander: "Je was een beetje dom". Zij gaf dat als antwoord op de vraag van haar kersverse verloofde wat zij ervan vond dat hij eerder die maand in New York de Nederlandse media verwezen had naar een ingezonden brief in een Argentijnse krant, waarbij hij aangegeven had niet te weten wie hem geschreven had, maar desondanks de suggestie deed dat het om een betrouwbare bron ging. Het schrijven bleek afkomstig te zijn van Videla, zijn naam stond er zelfs onder. De media voerden aan dat de leider van een dictatoriaal regime niet beschouwd kon worden als iemand die per definitie juiste informatie verstrekt.[4] Máxima's opmerking werd via de televisie rechtstreeks uitgezonden en veroorzaakte in het hele land veel hilariteit. Sindsdien komt de uitspraak als citaat met enige regelmaat terug in Nederlandse krantenkoppen als iemand een blunder begaan heeft.

 

Op 17 mei 2001 werd Máxima bij Koninklijk Besluit het Nederlanderschap verleend. Dit was noodzakelijk, omdat zij door haar huwelijk lid zou worden van het Koninklijk Huis en voor dit lidmaatschap het Nederlanderschap een vereiste is. Zij bleef tegelijkertijd de Argentijnse nationaliteit behouden.
Huwelijk van Máxima Zorreguieta met Willem-Alexander


Op 3 juli 2001 aanvaardde de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal een door de regering ingediende wet tot het verlenen van toestemming aan de Prins van Oranje om met Máxima Zorreguieta in het huwelijk te treden. De leden van de fractie van de Socialistische Partij waren hierbij niet aanwezig. Van de fracties van de Partij van de Arbeid, Democraten 66 en GroenLinks stemden in totaal vijftien leden tegen de goedkeuringswet.
Op 2 februari 2002 voltrok de toenmalige burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, het burgerlijke huwelijk in de Grote Zaal van de Beurs van Berlage te Amsterdam. Het huwelijk werd kerkelijk ingezegend in de Nieuwe Kerk, door dominee Carel ter Linden, predikant in de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk. De rooms-katholiek opgevoede prinses Máxima diende in te stemmen met een hervormde, protestantse opvoeding van de kinderen, hetgeen het huwelijk in de ogen van de rooms-katholieke kerk kerkrechtelijk ongeldig maakt, vanwege het huwelijksbeletsel. Met name onder een minderheid van reformatorische Nederlanders, trouw aan het Huis van Oranje, bestond er aanvankelijk bezwaar tegen een rooms-katholieke echtgenote, in de praktijk vormden al deze godsdienstige achtergronden echter geen enkel beletsel.
Miljoenen televisiekijkers in binnen- en buitenland volgden de trouwplechtigheid. Twee momenten die later vaak herhaald zouden worden, waren de tranen van Máxima tijdens Argentijnse tangomuziek, toen Carel Kraayenhof het nummer Adios Nonino ("Dag Vadertje") speelde en de balkonscène, waarbij het paar elkaar twee keer op de mond kuste. Máxima droeg die dag een trouwjurk van Valentino Garavani.

[

Máxima en Willem-Alexander hebben samen drie kinderen:

 

De Wet lidmaatschap koninklijk huis bepaalt dat de titel Prins(es) der Nederlanden bij koninklijk besluit kan worden verleend aan onder meer de echtgenoot of echtgenote van de koning of de vermoedelijke opvolger van de koning. Gelet op de Wet op de adeldom (artikel 2, tweede lid), is bij Koninklijk Besluit van 25 januari 2002 (nummer 41)[5] aan Máxima de titels prinses der Nederlanden en prinses van Oranje-Nassau toegekend met het predicaat Koninklijke Hoogheid. Dit impliceert verheffing in de adelstand. Bij het volgende Koninklijk Besluit van 25 januari 2002, nummer 42 werd aan prinses Máxima een eigen wapen en een onderscheidingsvlag toegekend.[6]
De Spaanse koning verleende haar, nog voor het huwelijk met de Prins van Oranje, het Grootkruis in de Orde van Isabella de Katholieke.

 

Máxima heeft haar titels behouden, ze is dus nog steeds Prinses der Nederlanden.
Bij de behandeling van de Wet lidmaatschap koninklijk huis van 2002 stelde de regering dat in elk geval sedert de algehele grondwetsherziening van 1983 buiten elke twijfel staat dat de Grondwet slechts één koning (koningin) kent, het staatshoofd, maar dat dit niet wegneemt dat de titel koning (koningin) ook gebruikt kan worden als aanspreektitel voor andere personen die het koningschap niet (meer) zelf vervullen, en dat het in de rede ligt dat het besluit hierover bij een troonswisseling wordt genomen.[7]
Op 13 mei 2011 verklaarde Uri Rosenthal, als voorzitter die dag van de ministerraad, over prinses Máxima na de troonswisseling: "Zij zal geen koningin zijn, maar de aanspreektitel is koningin". De huidige regering bevestigde dat ze vanaf de troonswisseling als de echtgenote van de koning aangeduid wordt als koningin, en geeft als reden dat dit historisch gebruik is en in lijn met wat internationaal gangbaar is. De regering stelt dat dit besluit niet in de vorm van een koninklijk besluit mogelijk is wegens het ontbreken van een wettelijke grondslag, maar dat dit ook niet nodig is. Haar aanspreektitel is majesteit.[8][9] Sommige deskundigen zijn hier kritisch over.[10]

 

Nog voor haar huwelijk met prins Willem-Alexander begon Máxima aan de aan de Nederlandse maatschappij gerelateerde inburgeringscursus. Zij begon Nederlands te leren en verdiepte zij zich in allerlei aspecten van de Nederlandse samenleving, zoals de geschiedenis, het staatsrecht, de rol van het koningshuis en de Nederlandse gebruiken en gewoonten. Nadat hofdame Lieke Gaarlandt haar het protocol en de etiquette van het koningshuis had bijgebracht, werd in 2002 Pien Zaaijer, hoofd van de afdeling Bestuur en Wetgeving van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, aangesteld als haar persoonlijk adviseur.
Prinses Máxima en prins Willem-Alexander in juni 2010 op de bruiloft van kroonprinses Victoria van Zweden
Tijdens een kennismakingstournee door Nederland in de maanden voor haar huwelijk leek Máxima te genieten van de overweldigende belangstelling van de media. In het eerste jaar na haar huwelijk zette zij haar kennismakingstournee voort op de Nederlandse Antillen en Aruba.

Prinses Máxima nam de tijd om zich te bezinnen op haar rol binnen de monarchie en de samenleving. Zij wilde daarmee voorkomen in dezelfde valkuilen te trappen als haar schoonvader prins Claus van Amsberg. Claus liep in zijn pogingen een zinvolle maatschappelijke carrière op te bouwen geregeld op tegen de beperkingen die de ministeriële verantwoordelijkheid stelt aan leden van het Koninklijk Huis. De algemene opvatting was dat Máxima meer vrijheid moest worden gegund dan haar schoonvader destijds kreeg.
Al snel werd duidelijk dat Máxima iets voor vrouwen uit het buitenland wilde doen, waarop de commissie Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheden (PaVEM) in het leven werd geroepen. Sinds september 2003 is de prinses lid van deze commissie, die de regering adviseert op het gebied van de integratie van etnische minderheden. Zij lijkt zich te concentreren op vraagstukken rond de integratie van allochtone vrouwen. De commissie kwam echter negatief in het nieuws toen enkele allochtone vrouwen eruit waren gestapt. Dit deden zij naar eigen zeggen omdat zij het gevoel hadden als "excuusallochtoon" gebruikt te worden en dat zij eigen ideeën alleen mochten uitvoeren onder de naam PaVEM. Ook zeiden zij dat zij niet met de media mochten praten. De pers meldde ook dat de adviezen niets nieuws brachten. Na deze kritiek besloot Paul Rosenmöller, die ook lid was van de commissie, 25.000 van de door hem ontvangen 140.000 euro terug te storten.[11] Hij was de enige die op de kritiek reageerde.

Aan het einde van haar introductieprogramma gaf Máxima op 14 februari 2005 een interview aan het televisieprogramma NOVA. Daarin blikte zij terug op haar eerste jaren in Nederland en gaf zij haar visie op de integratie van allochtonen. Het programma trok 2,6 miljoen kijkers, een record voor NOVA.
Op 5 maart 2008 woonde ze als eerste lid van het Koninklijk Huis een LGBT rights conference bij en komt openlijk op voor homorechten.[12]
Máxima is beschermvrouwe van het Oranje Fonds.
In oktober 2004 nam ze zitting in de Raad van State, het hoogste adviescollege van de regering. Ze kan de beraadslagingen bijwonen en daaraan deelnemen. Maar ze is geen lid van de raad en heeft geen stemrecht.[13]
In 2005 is Máxima lid geworden van de groep adviseurs van de VN-commissie voor het Internationale jaar van het microkrediet, en is nu United Nations Secretary-General's Special Advocate for Inclusive Finance.
In 2005 volgde zij ook prins Claus op als beschermvrouwe van Scouting Nederland.
Zij is de meter van prins Sverre Magnus van Noorwegen en gravin Leonore, een dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien.

 

Prinses Máxima ontvangt met haar echtgenoot de Nederlandse minister-president Mark Rutte in hun huis te Wassenaar.
Prinses Máxima kreeg in 2007 een golf van kritiek over zich heen toen zij in een toespraak voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vertelde dat zij in de zeven jaar dat zij in Nederland was, dè Nederlandse identiteit niet gevonden had.[14] Critici vonden dat zij zich met deze uitspraak op politiek gevoelig terrein begaf. Tijdens een interview ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag in mei 2011 vertelde Máxima dat zij van die commotie was geschrokken. Zij had Nederland naar eigen zeggen destijds een compliment willen maken vanwege de veelzijdige samenleving.
Op 8 februari 2012 ontving prinses Máxima in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag de Machiavelliprijs uit handen van Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van publieke communicatie. Volgens het juryrapport verdiende Máxima de prijs voor de uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten die haar werk als Prinses der Nederlanden de afgelopen tien jaar hadden gekenmerkt. Met haar optreden zou ze erin zijn geslaagd de monarchie een eigen en eigentijds gezicht te geven. "Bovendien is zij in staat gebleken om een breed publiek aan te spreken en daardoor verbondenheid met zeer uiteenlopende groepen binnen de Nederlandse bevolking te bewerkstelligen", aldus het juryrapport.
Na afloop van een congres in het Hilton Hotel in Amsterdam zei Máxima op 30 januari 2013 in antwoord op vragen van de verzamelde Nederlandse pers over de aanstaande abdicatie van koningin Beatrix: "het is natuurlijk een enorme eer om mijn schoonmoeder te kunnen opvolgen".[15] Máxima volgde echter Beatrix niet op.

 

  • Op 18 oktober 2001 was Máxima betrokken bij een verkeersongeval. Komend vanuit de uitrit van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag verleende zij geen voorrang aan een passerende auto, waarop zij deze aanreed. De bestuurder van die auto brak door de botsing zijn been. In de rechtszaak die volgde, werd Máxima veroordeeld tot het betalen van een kwart van de schade. Het restant van de schade bleef voor rekening van het slachtoffer, omdat deze te hard zou hebben gereden en zijn veiligheidsgordel niet droeg. Daarnaast was de weg niet voor doorgaand verkeer bedoeld. De naam van Máxima Zorreguieta werd in het rapport van de politie veranderd.[16]
  • In Driemond is, naar Amsterdams gebruik, de brandweerkazerne naar Máxima vernoemd.
  • Máxima is tweemaal verkozen tot Dom Bontje, in 2004 en 2012.
  • De moeder van langebaanschaatser José Ignacio Fazio is een volle nicht van de moeder van Máxima. Daarmee is Fazio een achterneef van de prinses.
  • In oktober 2010 kreeg Máxima van protestants-christelijke zijde openlijke kritiek op het werken en niet ter kerke gaan op zondag, bijvoorbeeld de verschijning op zondag bij de uitreiking van de Edison-muziekprijs.[17]

[bewerken] Stamboom

Stamboom van Máxima Zorreguieta
GrootoudersJuan Zorreguieta (1898-1959)
x 1925
Cesira Stefanini (1901-1999)
Jorge Cerruti (1911-1992)
x 1942
María del Carmen Carricart (1914-1999)
OudersJorge Zorreguieta (1928)
x 1971
María del Carmen Cerruti (1944)
Máxima Zorreguieta (1971)
x 2002
Willem-Alexander der Nederlanden (1967)
KinderenAmalia (2003)Alexia (2005)Ariane (2007)

[bewerken] Externe link

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Zij wordt op historische gronden met 'koningin' aangesproken. Feitelijk is in haar positie sinds de troonswisseling geen verandering gekomen en blijft zij prinses der Nederlanden.
  2. Inleiding van Máxima Zorreguieta tijdens persontmoeting op Paleis Noordeinde, vrijdag 30 maart 2001, Koninklijk Huis
  3. Om Máxima in te wijden in het hofleven en haar etiquette en protocol bij te brengen werd hofdame Ottoline ('Lieke') Gaarlandt-Van Voorst van Beesd aangesteld.
  4. Máxima noemt uitspraak van Willem-Alexander "een beetje dom", NOS, 14 oktober 2008
  5. Besluit van 25 januari 2002 tot vaststelling van de titels en het predikaat van Máxima Zorreguieta en van de titels, namen en het predikaat van de kinderen die geboren mochten worden uit het huwelijk van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Prins van Oranje, Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg, Koninklijk Besluit, 25 januari 2002, nummer 41, Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden
  6. Koninklijk Besluit, 25 januari 2002, nummer 42, Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden
  7. [1] officielebekendmakingen.nl
  8. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/03/12/beantwoording-kamervragen-inzake-inhuldiging-nieuwe-koning.html
  9. http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/nieuwsberichten/2013/januari/prins-van-oranje-wordt-koning-willem-alexander/
  10. Deskundigen in NRC: Máxima kreeg te snel titel koningin, NRC Handelsblad 15 februari 2013.
  11. 'Rosenmöller stort 25.000 euro terug', Elsevier 3 juni 2005, geraadpleegd op 30 april 2013.
  12. Landelijke koploperovereenkomst lesbisch. Rijksoverheid (14 November 2007). Geraadpleegd op 28 January 2013.
  13. Zie daarvoor: Art. 74, eerste lid, derde volzin, van de Grondwet jo. art. 2, tweede en derde lid, Wet op de Raad van State
  14. Toespraak Máxima over identiteit, NOS, 17 juli 2008
  15. Máxima reageert: een eer om mijn schoonmoeder op te volgen, NRC Handelsblad, 30 januari 2013
  16. Verslag van het ongeluk door onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten
  17. RD: Oranjes respecteren de zondagsrust niet
      

REGINA MASSIMA -- Stefanini -- Borella -- Cerruti -- BONORINO -- Giacomo Cerruti, nato a Varese-Ligure -- Pietro Bartolomeo Cerruti,n. Varazze, Liguria -- ANTONIO BONORINO, nato a Mallare, Liguria. Giovan' Battista BONORINO, di Mallare, Liguria -- AYCARDO nato a Canderco, Liguria.-- Giovan' Battista Aycardo, di Canderco, Piemonte.

Speranza

Máxima Zorreguieta 
 
 
 

 
Máxima Zorreguieta Cerruti, nac.Buenos Aires 17.05.1971, x Amsterdam 02.02.2002 el príncipe Willem-Alexander (-Claus-George-Ferdinand), príncipe de Orange, Príncipe de la Corona de los Paises Bajos, príncipe de Orange-Nassau, noble von Amsberg (Alteza Real), nac.Utrecht 27.04.1967, hijo y heredero de Beatrix (-Wilhelmina-Armgard), actual Reina de los Paises Bajos, princesa de Orange-Nassau, princesa de Lippe-Biesterfeld, etc. (Majestad) y de Claus (-George-Willem-Otto-Frederik-Geert), noble von Amsberg, príncipe de los Paises Bajos (Alteza Real).
 
 
 
 

 
Jorge Horacio Zorreguieta STEFANINI.

nac.Buenos Aires 18-1-1928, Subsecretario Nacional (1976-1979), luego Secretario de Agricultura (1979-1981), Presidente de la Fundación Vasco Argentina Juan de Garay (1995); x dos veces. Presidente del Centro Azucarero Argentino desde 1984.(1) 1956 (divorciado) Da.Marta López Gil, con sucesión; y (2) con:
 
 
María del Carmen Cerruti Carricart, nac Pergamino 8-9-1944.
 

 
 

 
Juan Antonio Zorreguieta Bonorino, funcionario bancario, x con
 
 
Cesina Stefanini, + Buenos Aires 7-4-1999.
 
 
D.Jorge Horacio Cerruti Sautu, nac.Pergamino 7-12-1911, hacendado, + Pergamino 11-12-1992, x Buenos Aires 3-6-1942 con
 
 
Maria del Carmen Carricart, nac.González Chaves 17-5-1914, + Capitán Sarmiento 15-1-1999.
 

 
 

 
Amadeo Zorreguieta Hernández, nac.Salta, Intendente de la Ciudad de Mendoza, Ministro de Obras Públicas de Mendoza, x
 
 
Da.Máxima Blanca Bonorino González, nac.Buenos Aires 18-1-1875.
 
 
Oreste Stefanini
 
 
Tullia Borella
 
12
D.Santiago Anastasio Cerruti, nac.San Nicolás de los Arroyos 15-4-1868, médico, + Pergamino 4-1-1940, x Pergamino 26-5-1897
 
13
Da.Maria de las Mercedes Sautu Martinez, nac.San Antonio de Areco 16-2-1876, + Pergamino 2-3-1955.
 
14
D.Domingo Carricart Etchart, nac.1885, Director del Banco de la Provincia de Buenos Aires (1939), Primer Intendente de la localidad de González Chaves, Intendente de Tres Arroyos, + 1953; x
 
15
Da.Carmen Cieza Rodriguez
 

V Generación:
 

16

D.Mariano Zorreguieta Maurín, nac.1830, hombre público y escritor en Salta, Escribano de Gobierno, Interventor de Correos, Senador Provincial, + 1893; x
 
17
Da.Jesús Hernandez Cornejo, nac.en Salta.
 
18
D.Esteban Bonorino Lobo, nac.Buenos Aires 3-6-1842, + idem 20-5-1868; x Buenos Aires 20-5-1868
 
19
Da.Máxima González Islas (aquí existe un problema de identidades genealógicas: en la partida de casamiento citada del 20.05.1868 en la Parroquia de la Inmaculada Concepción, dice que la contrayente es h/l.de D.José González y de Da.Anastasia de Islas; pero el casamiento de un D.Benito José González Alegre, nat.de Corrientes con Da.Anastasia de Islas de Garay y Ladrón de Guevara - ella, pariente del General Presidente D.Justo José de Urquiza - se celebró en la Catedral el 31.01.1758 (libro 3, folio 87), lo que descarta toda posiblidad cronológica.
 
 
Stefanini y alianzas (datos desconocidos por el autor).
 
24
Giacomo Cerruti, nac.en Varese-Ligure, cerca de Chiavari, (Liguria) 28.03.1827, + San Nicolas de los Arroyos 21-5-1896; x
 
25
Da.Rita Ponce de León, nac.Buenos Aires 20-5-1827, + Pergamino 29-8-1908.
 
26
D.Marcial de Sautu, nac.Capilla del Señor 14-10-1845, + Pergamino   8-4-1921; x
 
27
Da.Carmen Martinez y Figueroa, nac.San Antonio de Areco 16-7-1838, + Pergamino 3-1-1918.
 
28
D.Bernardo Carricart Haramburu, nac.Moncayolle, en Soule (64 Pyrénées- Atlantiques), que pasó a la Argentina en 1896, empresario agropecuario radicado en Castelli (Prov.de Buenos Aires); x
 
29
Da.Juana Etchart
 
30
... Cieza
 
31
... Rodriguez Silva
 

:
 

32

D.José Antonio de Sorreguieta y Oyarzabal, Gamboa y Sagastume, nac.en Tolosa, (Guipúzcoa) 1777, vecino de Salta desde 1790, comerciante; x
 
33
Da.Micaela Maurín
 
34
D.Antonio Hernandez
 
35
Da.Petrona (Fernández-) Cornejo y Femayor
 
36
el Capitán de Granaderos D. Martiniano Bonorino y Barbachano, nac.Buenos Aires, guerrero de la Independencia Argentina, + 1887; x Buenos Aires 30-12-1832
 
37
Da.Juliana Lobo y Tejada, nac. Buenos Aires.
 
38
¿D.José González?
 
39
¿Da.Anastasia de Islas? (Véase lo expuesto para el Nro.19)
 
40/47
... Stefanini y alianzas (datos desconocidos para el autor)
 
 
Pietro Bartolomeo Cerruti, nac.Varazze, cerca de Savona (Liguria) 02.01.1780.
 
49
Maddalena Craviotto
 
50
D.Pedro Pablo Ponce de León, nac.Valle de Catamarca, x Buenos Aires (Montserrat)  25-9-1824
 
51
Da.Josefa Pastor, nac.San Nicolás de los Arroyos
 
52
D.Mariano de Sautu
 
53
Da.Juana Rodríguez
 
54
D.Julián Francisco Martínez
 
55
Da.Mercedes de Figueroa, + San Nicolás 6-6-1866.
 
56
Ferdinand Carricart
 
57
Graciane Haramburu
 
58
Jean Etchart
 
59
Maria Anne Iriart
 
60/63
... Cieza y alianzas (datos desconocidos por el autor).
 

 
 

64

Juan Antonio de Sorreguieta y Gamboa, vecino de la villa de Tolosa (Guipúzcoa) x
 
65
María Antonia de Oyarzábal y Sagastume
 
66/69
... Maurín, Hernández y alianzas(datos desconocidos por el autor)
 
70
D.Francisco María Fernández-Cornejo y de la Corte; x 10-12-1844
 
71
Da.Catalina Femayor
 
72
el Teniente Coronel D.Esteban Juan Antonio Bonorino Aycardo, nac.Montevideo (Uruguay) 3-8-1778, guerrero de la Independencia Argentina; x Buenos Aires (Catedral) el 20-3-1806
 
73
Da.Celedonia Josefa Barbachano, nac.Buenos Aires 3-3-1785 (huérfana, hija de padres desconocidos, criada en su casa como hija propia por los antiguos vecinos de Buenos Aires, D.Fabián de Barbachano, y su cónyuge Da. Maria Antonia Alvarez de León).
 
74
Da.Juan José Viera Lobo y de la Rosa, nac.Colonia del Sacramento (Uruguay); x Santo Domingo Soriano (Uruguay) 5-7-1803
 
75
Da.Josefa Natalia Tejada y Espinosa, nac. Buenos Aires.
 
76/101
.... Stefanini y alianzas (datos desconocidos por el autor)
 
102
D.Vicente Pastor y del Puente, nac.Aragón (España)
 
103
Da.Luisa Márquez de Cifuentes, nac.Valladolid (España)
 
104
D.José Maria de Sautu, nac.Murguía (Alava) en agosto 1775, + Buenes Aires 6-6-1855; x idem 1813
 
105
Da.Josefa Castañeda y Duarte
 
106
D.Manuel Rodriguez
 
107
Da.Mercedes Torres
 
108
D.Pedro Martínez
 
109
Da.Francisca Cañas
 
110
D.Pedro Miguel Figueroa
 
111
Da.Antonia Bagué
 
112/118
... Cieza y alianzas (datos desconocidos por el autor).
 

 
 

140

D.Juan Adrián Fernández Cornejo y Rendón, nac.Locumba (Arica, Perú) 12-3-1737, + Campo Santo 10-12-1797
 
141
Da.Clara de la Corte y Rosas
 
142
N.Femayor
 
143
N.N. (datos desconocidos por el autor)
 
144
D.Antonio Bonorino, nac.en Mallare, cerca de Genova (Liguria), comerciante en Buenos Aires, Montevideo y Maldonado, + Montevideo 24.04.1814; x Buenos Aires 25.10.1777
 
145
Da.Petrona-Paula Aicardo y Sosa, nac.en Buenos Aires, + Montevideo 21.04.1794
 
146/147
desconocidos
 
148
José Vieira Lobo, nac.en el " lugar de los Henriques, Obispado de Segeda"?, Portugal; herrero, platero en Buenos Aires, donde testó el 10.04.1781, y x 10.06.1766
 
149
Da.Francisca Javiera de la Rosa, nac.en Buenos Aires
 
150
D.José Antonio Pérez de Tejada y Moreno, nac.Nieva de Cameros (Rioja, España) 1753, varias veces miembro del Cabildo de Santo Domingo Soriano (hoy R.O.del Uruguay), su Comandante Militar, allí testó militarmente el  05.04.1812; furioso realista, + en Montevideo sitiado por los patriotas el 06.02.1813; estando en la Banda Oriental hizo Información de Nobleza por ante la Real Chancilleria de Valladolid aprobada el 6-8-1802; x Buenos Aires (S.Nicolás de Bari) 6-10-1779
 
151
Da.Mónica de Espinosa y Gadea, nac.Buenos Aires, donde testó el 17.09.1830 y + el 08.12.1832.
 
206
D.Felipe Márquez de Cifuentes, nac.en Castilla la Vieja (España)
 
207
Da.María de la Paz Alvarez de Villaverde, nac.en Castilla la Vieja (España)
 
208
Francisco Antonio de Sautu, nac.Larrimbe (Alava) 1745, + Murguía (Alava.) 1824; x 1774
 
209
Magdalena Pérez de Vea, nac.en Murguía nov. 1749, + Murguía 1796.
 

 
 

280

D.Juan Fernández-Cornejo y Escudero, nac.Moquegua (Perú) 1704, + 1746
 
281
Da.Juana Martina Josefa Rendón de Igarza
 
282
D.Antonio de la Corte y Rosas
 
283
Da.María de Palacios
 
288
Giovan'Battista Bonorino, di Mallare (Liguria)
 
289
Giovanna Moreno
 
290
D.Pablo Aycardo, nac.en Canderco (Liguria), maestro-carpintero en Buenos Aires donde fue casado 20.09.1760
 
291
Agustina Rosa Sosa (... sin "doña"!), nac.en.Buenos Aires
 
296
Antonio Vieira Lobo
 
297
María da Silva
 
300
Manuel Francisco Antonio Pérez de Tejada y Escudero, nac.en Santiago de Compostela (Galicia) el 02.04.1727, + Nieva de Cameros 18.04.1775, donde x
 
301
Da.Catalina Moreno García, nac.en Nieva de Cameros
 
302
el Teniente de Milicias Juan de Espinosa, nac.Buenos Aires, donde x  01-08-1759
 
303
Da.Maria Nicolasa de Gadea y Escobar, nac.Buenos Aires 
 
416
Diego de Sautu, nac.Larrimbe en febrero 1713, + 1763; x Larrimbe 1733
 
417
María de Zulueta, nac.enero de 1713, + 1787
 
418
Tomás Pérez de Vea, nac.Murguía en diciembre de 1706, + Murguía 1770; x en abril de 1739
 
419
Josefina de Murga, nac.en mayo de 1719, + Murguía 1800

 

X
 

560

D.Juan Fernández-Cornejo y Silva, nac. Arequipa ( Perú); x
 
561
Da.Rosa Escudero de la Guerra
 
564
D.Antonio de la Corte
 
565
Da.María de Rosas
 
580
Giovan'Battista Aycardo, di Canderco (Piemonte)
 
581
Pietrina Malbarda
 
582
Fernando Sosa, nac.en Buenos Aires, allí testado el 07.07.1767; x Buenos Aires 15.09.1735
 
583
Juana María Aguirre (posiblemente, ambos cónyuges eran mestizos ó mulatos)
 
600
Martín Pérez de Tejada, nac.en Ortigosa de Cameros (Rioja) el 26.01.1688, donde fue empadronado entre los hijodalgos en 1697; pasó luego a Galicia, testando en Santiago de Compostela el 07.03.1742, donde tambien había casadp con
 
601
Da.Luisa Escudero y Varela, nac.Santiago de Compostela
 
602
Mateo Moreno de Tejada, nac.Nieva de Cameros 25.04.1689, donde x
 
603
Da.Catalina García de Pablo, nac.Nieva de Cameros
 
604
D.Antonio de Espinosa, nac.Buenos Aires 26-9-1697, maestro carpintero; uno de los más importantes tasadores de su tiempo, testado en Buenos Aires 11-3-1784; x Buenos Aires en 1726
 
605
Da.(María) Magdalena Cordovés y Melo-Cabral, nac. Buenos Aires 28-5-1709
 
606
Juan José de Gadea y Barragán, nac. Buenos Aires 25-11-1713, + Soriano, Uruguay, 1778; x Buenos Aires
 
607
Da.Maria de Escobar y Carrasco, nac. Buenos Aires 12-9-1717, + allí 1768.
 
832
Diego de Sautu, nac.en Larrimbe
 
833
María Cruz de Olarte, nac.en Saracho (Alava)
 
834
Antonio de Zulueta, nac. en Barambio (Alava)
 
835
Beatriz de Latatu, nac. en Barambio (Alava)
 
836
Juan Pérez de Vea, nac.en Murguía
 
837
Magdalena Ochoa de Ondategui, nac.en Murguía
 
838
Bartolomé de Murga, nac.en Luna (Alava)
 
839
Angela Ortiz de Lope, nac.en Urbina (Alava)
 

 

1120

D.Pedro FernándezCornejo y de Grado Maldonado, nac. Moquegua (Perú); x
 
1121
Da.Ana de Silva
 
1200
Benito Pérez de Tejada, nac.Nieva de Cameros
 
1201
Da.María Martínez de la Escalera, nat.Ortigosa de Cameros
 
1202
Martín Escudero, nat.de Lanestosa (Montañas de Santander)
 
1203
Da.Isabel Varela, nac.Santiago de Compostela
 
1204
Mateo Moreno de  Tejada "el viejo", nac.  Nieva de Cameros, donde x
 
1205
Da.Lucía Romero y Andrés, nac.Nieva de Cameros
 
1206/1207
desconocidos (García de Pablos)
 
1208
Juan de Espinosa Argüello, nac.en "Estorcos, en las montañas de Burgos"?, Cantabria, "soldado del presidio de Buenos Aires", donde x 21.09.1682
 
1209
Da.Ana de Segura y Cáceres, nac.en Buenos Aires (hija ilegítima!), donde testó el 27.10.1734
 
1210
el Capitán Luis Cordovés y Bermúdez, baut.Buenos Aires 2-12-1666, allí x 25-6-1708
 
1211
Da.María de Melo Cabral, baut.Buenos Aires 18-4-1700
 
1212
Juan de Gadea, baut.Buenos Aires 8-9-1679 ("huérfano, hijo de padres no conocidos"), criado por el Capitán Alonso Muñoz de Gadea et su cónyuge Da.Francisca Leal de Ayala); x Buenos Aires 20-1-1707
 
1213
Da.María Barragán y de la Cruz, nac.en Buenos Aires
 
1214
Manuel de Escobar, nac.en Sevilla circa 1678, soldado en Buenos Aires, donde x 27-11-1707,
 
1664
Francisco de Sautu
 
1665
María Cruz de Vergoa
 
1666
Domingo Díaz de Olarte
 
1667
María Cruz de Soiti
 
1668
Tomás de Zulueta
 
1669
Catalina Coscona
 
1670
Mateo de Latatu
 
1671
Ana Ormaechea
 
1672
Juan Pérez de Vea
 
1673
Magdalena Martínez de Anauci
 
1674
Juan Ochoa de Ondategui
 
1675
Mariana Martínez de Iturrate
 
1676
Pedro de Murga
 
1677
Catalina Ortiz de Luna
 
1678
Juan Ortiz de Lope
 
1679
Casilda Saez de Marinda
 

 
 

2240

D.Diego Fernández-Cornejo y del Carpio
 
2241
Da.Mariana de Grado-Carbajal y Maldonado
 
2418
el Sargento Mayor D.Martín de Segura, nac.en.Corella (Navarra), sobrino de D.Pedro de Baigorri, Gobernador de Buenos Aires"; con su "amiga" (la cónyuge del Capitán Domingo de de Iriarte!)
 
2419
Da.Margarita de Cáceres, nac.en Buenos Aires, luego casada con el Capitán Domingo de Iriarte.
 
2420
el Capitán Miguel Cordovés y Bermúdez, nac.en Buenos Aires, allí x01.01.1665
 
2421
Da.María Hurtado Gómez de Saravia, baut.Buenos Aires 16-2-1643
 
2422
el Capitán Diego de Melo Cabral, nac.en Buenos Aires, donde x 10-01-1687
 
2423
Da.Magdalena Martín Lozano de Saravia ( ó Hernández de Saravia), baut.Buenos Aires 11.11.1665,
 
2426
el Capitán Mateo Barragán, baut.Buenos Aires 24.09.1657, donde testó 12.05.1746; x Buenos Aires 10.04.1684
 
2427
Da.Juana de la Cruz Bermúdez, nac.en Buenos Aires
 
2428/2429
desconocidos (Escobar)
 
2430
el Capitán de la Compañía de Caballos Corazas D.Salvador Carrasco y Fernández de los Cobos, nac.en Málaga (Andalucía), + en Buenos Aires 17-6-1723, y allí x 07.05.1681
 
2431
Da.Leonor de Melo Coutiño, baut.Buenos Aires 6-11-1667
 

 
 

4480

José Fernández Gómez-Cornejo
 
4481
Da. Luisa del Carpio
 
4836
Domingo de Segura,
 
4837
Margarita de Gaztelú y Baigorri, vecinos nobles de Corella (Navarra)
 
4838
el Capitán Juan de Cáceres y Ulloa, baut.Buenos Aires  02.07.1626, donde testó el 06.09.1698;  allí x
 
4839
Da.Juana Dorotea de Medrano Maldonado, nat.Córdoba del Tucumán
 
4840
el Capitán Luis Cordovés, nac.en Tembleque, La Mancha (España), x en Buenos Aires 07.02.1613
 
4841
Da.Inés de los Reyes Bermúdez, nac.en Buenos Aires
 
4842
el Capitán Pedro Hurtado de Mendoza Gómez de Saravia, x en Buenos Aires 1633
 
4843
Da.Juana Holguín de Ulloa, nac.en Buenos Aires
 
4844
el Capitán Juan de Melo Cabral (II), baut. Buenos Aires 10-4-1640, donde x26-11-1661
 
4845
Da.María Feo Gómez de Saravia, baut.Buenos Aires 04.06.1645
 
4846
el Capitán Francisco Martínez de Saravia (ó Martin Lozano de Saravia), x Buenos Aires 01.07.1657
 
4847
Da.María Ramos Cabral, testada en Buenos Aires 14.08.1714
 
4852
el Capitán Bartolomé Barragán, nac.en Buenos Aires, allí testado el 16.02.1689; x Buenos Aires 06.07.1653
 
4853
Da.Magdalena Leal de Ayala, nac.en Buenos Aires, testada allí 28.07.1676
 
4854
el Capitán Jerónimo de la Cruz Orozco, nac.en Buenos Aires, donde x
 
4855
Da.Gracia de los Reyes Cordovez y Bermúdez, baut.Buenos Aires 09.12.1627, allí testada 1678
 
4860
Sebastián Carrasco, y su cónyuge 
 
4861
Da.María Josefa Fernández de los Cobos, ambos vecinos de Malaga
 
4862
el Capitán Simón de Melo Coutiño, nac.en Buenos Aires 1627, donde x 28-2-1662
 
4863
Da.Juana de Melo Ribera (ó de Ribera de Linares), nac.en Buenos Aires.
 

 
 

8960

Pedro Hernández Ximénez, nac.Jerez de la Frontera (Andalucía), vecino del Perú
 
8961
Da.Francisca Gómez Cornejo
 
8962
Miguel Jerónimo del Carpio, nac. Sevilla, vecino del Perú
 
8963
Da.Luisa de León, nac.Arequipa
 
9676
Alonso Fernández de Cáceres, nac.Asunción (Paraguay), pasó a Buenos Aires, donde x 18.05.1615
 
9677
Da.María Coutiño y Mendoza, nac.en Buenos Aires
 
9678
Juan de Medrano
 
9679
Da.Juana Maldonado, vecinos de Córdoba del Tucumán
 
9680/81
desconocidos (Cordovés, en la villa de Tembleque, Mancha)
 
9682
Pedro Vicente (era tan pobre que fue enterrado de caridad a su muerte en Buenos Aires, en fecha desconocida!)
 
9683
Da.Mariana Bermúdez de los Reyes, nac.en Buenos Aires
 
9684
el Capitán Benito Gómez de Saravia, nac.en Buenos Aires
 
9685
Da.Jerónima Hurtado de Mendoza, nac.en Buenos Aires
 
9686
 Antonio de Melo Raposo, nac.en Algarve (Portugal), x en Buenos Aires 22.08.1611
 
9687
Da.Ana de Melo Holguín, nac.en Buenos Aires (primera cónyuge), testada allí el 10.03.1638
 
9688
el Capitán Juan de Melo Cabral, nac.en Buenos Aires, allí x
 
9689
Da. Mayor López Alcoholado, nac.en Buenos Aires
 
9690
Gaspar Feo, nac.en Tenerife (Canarias), notario en Buenos Aires, donde x
 
9691
Da.María Gómez de Castro y Saravia, nac.en Bs.Aires 
 
9692
Manuel Martín, nac.en Asunción del Paraguay, x en Buenos Aires 04.02.1626
 
9693
Da.Magdalena Hernández de Saravia, nac.en Buenos Aires
 
9694
Juan Ramos Méndez, nac.en Buenos Aires 24.12.1611, allí testado el 08.01.1654; x Buenos Aires
 
9695
Da.María Bernal de Burgos, nac.en Buenos Aires, testada idem 04.01.1646
 
9704
el Capitán Antonio Gutiérrez Barragán, nac.en Extremadura (España), x en Buenos Aires 24.04.1606
 
9705
Da.Juana de Escobar, nac.en Bs.Aires
 
9706
el Capitán Mateo Leal de Ayala "el Mozo", nac.en Bs.Aires 07.02.1612
 
9707
Da.María de Barrientos, nac.en Córdoba del Tucumán
 
9708
Miguel Jerónimo de la Cruz Orozco y Velasco, nac.en Córdoba, Andalucía, ujier y portero del Cabildo de Buenos Aires , donde x
 
9709
Da.Guillerma Méndez de Sotomayor y Sanabria, nac.en Buenos Aires
 
9710
= Nro.4840: el Capitán Luis Cordovez, nac.en Tembleque, La Mancha y x Buenos Aires 07.02.1613
 
9711
= Nro.4841: Da.Inés de los Reyes Bermúdez, nac.en Buenos Aires
 
9724
el Capitán Francisco de Melo Coutiño, nac.en Buenos Aires, allí testado 18.11.1673, y x 24.11.1611
 
9725
Juana Gómez de Saravia (Domínguez Palermo), nac.en Buenos Aires
 
9726
= Nro.9686: Antonio de Melo Raposo, nac.en Algarve (Portugal), x en Buenos    Aires 30.12.1642
 
9727
Da.Leonor de Ribera de Linares, nac.en Jerez de la Frontera (Andalucía) (segunda cónyuge)
 

 
 

17.920

Pedro Hernández Ximénez, nac.Jerez de la Frontera
 
17.921
Inés Arias de Jerez, nac.Salamanca
 
17.922
Gabriel Cornejo
 
17.923
Catalina Gómez Cornejo, nac. Salamanca
 
17.926
Gómez Felipe de León
 
17.927
 desconocida (posiblemente india ó mestiza)
 
19.352
el Capitán Felipe de Cáceres "el Mozo", nac.en Asunción (Paraguay), que pasó a Buenos Aires despues de583
 
19.353
Da.Isabel de Orozco, nac.en Madrid,
 
19.372
Antonio Raposo
 
19.373
Dominga Fernandes
 
19.374
el Capitán Juan de Melo Coutinho, nac.en el Brasil, testado en Buenos Aires 1601,
 
19.375
Da.Juana Holguín de Ulloa.
 
19.376
Gil Gonzalez de Moura, nac.en el lugar de Santa María, de la Isla Terceira, en las    Azores, quien testó en Buenos Aires el 19.06.1630
 
19.377
Inés Nunes Cabral de Melo, nac.en la Isla Terceira, en las Azores
 
19.378
Juan Martín de Amorín, nac.en Portugal, vecino de Buenos Aires
 
19.379
Da.Magdalena Hernández de Rojas
 
19.380
Alonso García Tello
 
19.381
María Feo
 
19.382
Felipe de Castro, nac.en Milan (Italia); x en Buenos Aires 28.02.1608
 
19.383
Da.Lucía Gómez de Saravia, nac.en Bs.Aires
 
19.384
Francisco Martín, portugués
 
19.385
Da.Juana Luys, nac.en Asunción del Paraguay
 
19.386
Andrés Lozano, nat.Zurita de la Frontera, cerca de Salamanca (España)
 
19.387
Da.María Gómez de Saravia, nac.en Buenos Aires
 
19.388
Sebastián Ramos,
 
19.389
Da.Jerónima Méndez,
 
19.390
Juan Bernal de la Torre, x en Buenos Aires 16.03.1616
 
19.391
Da.Isabel de Salazar, nac.en Bs.Aires
 
19.410
Francisco Muñoz, nac.en el lugar de Escurial, Extremadura (España), regidor del cabildo de Buenos Aires, donde x
 
19.411
Da.Margarita de Escobar, nac.en el Paraguay
 
19.412
el General Mateo Leal de Ayala "el Viejo", nac.en La Cabrera, Extremadura   (España), Teniente de Gobernador de Buenos Aires
 
19.413
Da.Magdalena de Aguilar,
 
19.414
el Capitán Juan de Barrientos, vecino fundador de Córdoba del Tucumán en 1573
 
19.415
Da.María de Carrión, 
 
19.418
Antón García Caro, el segundo Escribano que tuvo Buenos Aires
 
19.419
Da.María Gómez de Sanabria (alias: Méndez de Sotomayor),
 
19.422
= Nro.9682: Pedro Vicente
 
19.423
= Nro.9683: Da.Mariana Bermúdez de los Reyes
 
19.448
= 19.374 Juan de Melo Coutinho
 
19.449
= 19.375: Da.Juana Holguin de Ulloa.
 
19.450
el Capitán Juan Domínguez Palermo, nac.en Palermo (Sicilia), x Buenos Aires
 
19.451
Da.Isabel Gómez de Saravia, nac.en Bs.Aires
 
19.454
Antonio Bernalte de Linares, nac.en Jerez de la Frontera (Andalucía), Depositario General de Buenos Aires,+ idem en 1664
 
19.455
Da.Beatriz de Ribera y León, nac.en Baeza (Andalucía)
 

 
 

35.852

Felipe de León, nac.Cáceres (Extremadura)
 
35.853
María de Amaya, nac. Ávila
 
38.704
el Contador Real Felipe de Cáceres, Teniente Gobernador del Paraguay 
 
38.705
Da.Beatriz de Acosta, nac.en el Paraguay
 
38.706
Diego de Saucedo
 
38.707
María de Saucedo,
 
38.754
Mathias Nunes Cabral, vecino noble de las Islas Azores
 
38.755
María Simôes de Melo
 
38.896
Manuel Fernándes
 
38.897
Da.Catalina de Melo Coutinho
 
38.898
el Capitán Martín Monje, quien actuó en la Conquista del Peru y sus guerras civiles, luego encomendero de Aquile, cerca de Cochabamba, en el Alto Perú
 
38.899
Da.María Holguín de Aldana

 
 
B) LINEAS REALES:
 

1

D. Alfonso III (1210-1279), 5to.Rey de Portugal en 1248 (era el primo pecador de dos reyes santos: San Luis IX de Francia y Fernando III de Castilla); entre sus hijos ilegítimos, fue padre de:
 
 

-en una concubina mora (que algunos tratadistas llaman Mourana Gil), a:
a) D. Martin Affonso Chichorro, que sigue la Primera Línea en 2.
 
 

-en su reconocida concubina, Da. María Pérez de Enjara, a:

 
b) D. Affonso Dionis, que sigue la Segunda Línea en 2a.
 
 

-en concubina desconocida, a:
c) Da. Urraca Affonso, que sigue la Tercera Línea en 2b.
 

Primera Línea:
 
 

2

D. Martin Affonso Chichorro, señor "das honras" de Lalim; debía su mote("Chichorro") a su escasa talla; fue casado con Da.Inés Lourenço de Valladares, siendo padres de:
 
3
D. Martin Affonso de Sousa Chichorro, ricohombre, que tuvo en Da.Aldonza Annes de Briteiros, religiosa (luego Abadesa del Convento de Arouca) a:
 
4
D. Martin Affonso de Sousa, señor de Martagoa; estuvo en la batalla de Aljubarrota (1385); con su primera cónyuge Da.María Pires de Briteiros, fue padre de:
 
5
Da. Briolanda de Sousa, que fue la primera cónyuge de Martim Affonso de Melo "el viejo", 2do.señor de Castanhiera y Alcaide Mayor de Evora; fueron padres de:
 
6
Joâo de Melo, Alcaide Mayor de Serpa, Copero Mayor del Rey D.Alfonso V; fue casado con Da. Izabel da Silveira, siendo padres de:
 
7
Martin Affonso de Melo, castellano de Rezende y Pavía, despues Alcaide Mayor de Redondo; fue casado con Da. Leonor Barreto, siendo padres de:
 
8
Jorge de Melo "O Lageo" (o sea, "el larguirucho"), 2do.castellano de Redondo y Pavía; estuvo en la Conquista de la India y murió combatiendo a los moros en Africa; fue casado con Da.Branca Coutinho (cuya ascendencia real, se verá luego) siendo padres de:
 
9
Vasco Fernandes Coutinho, primer Donatario de la Capitanía de Espíritu  Santo en el Brasil, donde murió en 1561; fue padre de un hijo ilegítimo:
 
10
Vasco Fernandes Coutinho (II), segundo Donatario de la Capitanía de Espíritu Santo en el Brasil, ya difunto en 1589; a su turno, tuvo tambien varios hijos naturales, entre ellos:
 
11
Da. Catalina de Melo Coutinho, que fue casada con Manuel Fernándes, siendo padres de:
 
12
el Capitán Juan de Melo Coutinho, nat. del Brasil, vecino de Buenos  Aires, donde murió en 1601; fue casado con Da.  Juana Holguín de Ulloa,  hija del Capitán Martín Monje, quien actuó en la Conquista del Perú y sus  guerras civiles, luego encomendero de Aquile, cerca de Cochabamba, en el  Alto Perú, y de Da. María Holguín de Aldana (ésta su vez hija mestiza del  gran conquistador del Perú, Pedro Alvarez Holguín); fueron padres de:
a) el Capitán Francisco de Melo Coutiño, que sigue en 13; y de 
b) Da. Ana de Melo Holguín, que sigue más adelante en 13a.
 
13
el Capitán Francisco de Melo Coutiño, nac.en Buenos Aires, donde  murió el 18.11.1673 y fue casado el 24.11.1611 con Da. Juana Gómez de  Saravia Domínguez Palermo, padres a su turno de:
 
14
el Capitán D. Simón de Melo Coutiño, nac.en Buenos Aires, donde fue casado el 28.02.1662 con Da. Juana de Melo Ribera, padres de:
 
15
Da. Leonor de Melo Coutiño, baut. en Buenos Aires el 06.11.1667, donde  fue casada el 07.05.1681 con el Capitán de Caballos Corazas D. Salvador  Carrasco y Fernández de los Cobos, nat.de Málagal, vecino de Buenos  Aires, donde murió el 17.06.1723, siendo padres de:
 
16
Da. María Carrasco (1690-1763), quien fue casada en Buenos Aires el  27.11.1707 con el Teniente Manuel de Escobar, nat.de Sevilla, padres de:
 
17
Da. María de Escobar, baut.en Buenos Aires el 12.09.1717, donde casó el   21.09.1737 con el Alférez Juan José de Gadea y Barragán, padres de:
 
18
Da. María Nicolasa de Gadea y Escobar, que fue casada en Buenos Aires  el 01.08.1759 con el Teniente Juan de Espinosa, hijo de Antonio de Espinosa, maestro carpintero, uno de los más famosos tasadores de bienes  de su tiempo, y de Da.Magdalena Cordovés y Melo-Cabral (con un  entronque real como descendiente de estos mismos Melo-Coutinho y otro  más por los Cabral de Melo, que se verán luego), siendo padres de:
 
19
Da. Mónica de Espinosa y Gadea, nat.de Buenos Aires donde testó el  17.09.1820 y murió el 08.12.1832; fue casada en Buenos Aires el   06.10.1779 con el Capitán de Milicias D.José Antonio Pérez de Tejada y  Moreno de Tejada (1753-1815), nat.de Nieva de Cameros (Rioja), quien  sacó ejecutoria de Nobleza por ante la Real Chancillería deValladolid   aprobada el 06.08.1802; vecino principal de Santo Domingo Soriano, en la  Banda Oriental (hoy R.O.del Uruguay), varias veces allí regidor y  procurador de su Cabildo, luego uno de los jefes del bando realista; fueron  padres de:
 
20
Da. Josefa (-Natalia) Tejada y Espinosa, nat. de Buenos Aires, fue  casada en Santo Domingo Soriano el 05.07.1803 con  D.Juan José Viera  Lobo y de la Rosa, nat. de Colonia del Sacramento, rico comerciante en  Buenos Aires; padres de:
 
21
Da. Juliana Lobo y Tejada, nat.de Buenos Aires, donde casó el  30.12.1832 con el Capitán de Granaderos D.Martiniano Bonorino y  Barbachano (1809-1887), guerrero de la Independencia, siendo padres de:
 
22
D. Esteban Bonorino Lobo, nac.en Buenos Aires el 03.06.1842, donde   casó el 20.05.1868 con Da.Máxima González y de Islas; fueron padres de:
 
23
Da. Máxima Blanca Bonorino González, baut. en Buenos Aires el  18.01.1875, casada con D. Amadeo Zorreguieta Hernández, nat. de Salta,  Intendente de la Ciudad de Mendoza, Ministro de Obras Públicas de  Mendoza - hijo a su vez, del famoso historiador y político salteño  D.Mariano Zorreguieta (1830-1893) y de su cónyuge salteña Da. Jesús  Hernández Cornejo, -  y fueron padres de:
 
24
D.Juan Antonio Zorreguieta Bonorino, funcionario bancario, casado con  Da. Cesira Stefanini, padres de:
 
25
D. Jorge Horacio Zorreguieta Stefanini, nac.en Buenos Aires en 1928,   importante empresario agropecuario, Secretario de Agricultura de la   Nación, casado con Da. María del Carmen Cerruti Carricart, padres de:
 
26
Da. Máxima Zorreguieta Cerruti, nac.en 1971.
 
 
----------
 
13a
Da.Ana de Melo Holguín - otra hija del Capitám Juan de Melo Coutinho   y de Da.Juana Holguín de Ulloa, como antes se indicara - nat.de Buenos   Aires, donde fue casada el 22.08.1611 con Antonio de Melo Raposo,  nat.del Algarbe (Portugal), padres de:
 
14
Da.Juana Holguín de Ulloa, nat.de Buenos Aires, donde fue casada en 1633 con el Capitán Pedro Hurtado de Mendoza Gómez de Saravia,siendo padres de:
 
15
Da.María Hurtado Gómez de Saravia, baut.en Buenos Aires el 16.02.1643, donde fue casada el 01.01.1665 con el Capitán Miguel Cordovés y Bermúdez, padres de
 
16
el Capitán Luis Cordovés y Bermúdez, baut.en Buenos Aires el  02.12.1666, donde casó el 25.06.1708 con Da.María de Melo Cabral,  hija del Capitán Diego de Melo Cabral, cuya ascendencia real por los  Cabral de Melo se verá en la Línea Tercera más adelante, y de  Da.Magdalena Martín Lozano de Saravia, padres de:
 
17
Da.María Magdalena Cordovés y Melo-Cabral, baut.en Buenos Aires el  28.05.1709, donde casó en 1726 con D.Antonio de Espinosa, baut.en  Buenos Aires el 26.09.1697, maestro carpintero, uno de los más famosos  tasadores de bienes de su tiempo, el que testó en Buenos Aires el  11.03.1784, siendo padres de:
 
18
el Teniente Juan de Espinosa, que fue casado en Buenos Aires el  01.08.1759 con Da.María Nicolasa de Gadea y Escobar, ya   relacionados en la anterior genealogía, Primera Línea, Nro.18.
 

Segunda Línea:
 
 

2a

D.Affonso Dionis, señor de la Puebla de Salvador Ayres en 1310,Mayordomo de la casa de la Reina Santa Isabel (su cuñada); fue casado conMaría Paes de Ribeira, XIV señora de la Casa de Sousa, siendo padres de:
 
3
Pedro Affonso de Sousa, ricohombre y valido del Rey D.Affonso IV (1291-1357), a quien acompañó en los sitios de Badajoz y Villanueva de  Barcarrota (1336) y en la batalla de Tarifa (1340), fue casado con  Elvira Yañez de Novoa, la que ya era viuda el 02.08.1360 cuando el Rey  Pedro I (1320-1367) le hace merced de "duzentas libras anuais de tença"; fueron padres de:
 
4
Da.Brites de Sousa e Portugal, que fue casada con Dom Henrique  Manuel de Vilhena (1337-1412), conde de Cea y Sintra, siendo padres de:
 
5
Da.Branca de Vilhena, cuyo segundo cónyuge fue Fernâo Vaz da Cunha, 2do.señor de Celorigo y Basto, siendo padres de: 
 
6
Da.María da Cunha, 3ra.señora de Celorigo y Basto, una de las más ricas  herederas de su tiempo, que fue casada con Fernâo Coutinho, señor de  Peniaguiâo, Montelongo y Armamar; fueron padres de:
 
7
Vasco Fernandes Coutinho, hijo segundón; estuvo en la conquista de la India y murió en fecha incierta "... en vida de seu Pay sobre sete Ygresas quando a guerra de Castela, como bom cavaleiro"; fue casado con María de Lima, hija del famoso guerrero D.Leonel de Lima, vizconde de  Vilanova de Cerveira (1476) y de Da.Felippa da Cunha; fueron padres de:
 
8
Da.Branca Coutinho que fue casada con Jorge de Melo "O Lageo", castellano de Redondo y Pavía (cuya ascendencia real ya tratamos en la Línea Primera) siendo padres de:
 
9
Vasco Fernandes Coutinho, primer Donatario de la Capitanía de Espíritu Santo en el Brasil, donde murió en 1561, ya relacionado en la anterior genealogía, Primera Línea, Nro.9.
 

Tercera Línea:
 
 

2b

Da.Urraca Affonso, que fue casada con Joâo Mendes de Briteiros,padres de:
 
3
Gonçalo Annes de Briteiros, casado con Da.Sancha Pérez de Guzmán,  siendo padres de:
 
4
María Gonçalves de Briteiros, casada con Rui Vas Pereira, señor de  Calheiro de Maceiro, siendo padres de:
 
5
Constança Rodrigues Pereira, 1ra.señora de Açurara (prima del Condestable de Portugal Nuno Alvares Pereira, vencedor de los castellanos  en la batalla de Aljubarrota en 1385, quien a su vez fue antepasado de la  Reina Da.Isabel La Católica), cónyuge de Diogo Affonso de Figueiredo,  señor de la Quinta de Sâo André, padres de:
 
6
María Pires de Figueiredo, casada con Alvar Gil Cabral, Alcaide  Mayor de Belmonte, muerto en 1433; padres de:
 
7
María Alvares Cabral (cuyo hermano Luis Alvares Cabral fue  bisabuelo del Almirante Pedro Alvares Cabral, descubridor del Brasil el  29.03.1500), que fue casada con Fernâo Velho, señor de Valhada, caballero  de la Orden de Sâo Tiago en Portugal; fueron padres de:
 
8
Violante Velho Cabral, hermana entera de Fray Gonçalo Velho,  Descubridor y 1er.Donatario de las Islas Azores en 1444; fue casada con  Diego Gonçalves de Travassos, Veedor de la Casa del Infante Duque de  Coimbra, fue sepultado con tumba blasonada en el célebre Monasterio de Batalha; fueron padres de:
 
9
Nuno Velho Cabral de Travassos, "dos primeiros povoadores da ilha de  Sancta Maria para onde veu com seu tio o Descubridor Frei Gonçalo Velho"  (Padre Gaspar Fructuoso, "Saudades da terra - Historia das ilhas de Porto- Sancto, Madeira, Açores, Canarias, Cabo Verde, Desertas e Selvagens",  Libro III, cap.2, ed.Funchal 1873); fue casado con Affrica Annes, con quien  fue padre de:
 
10
Grimanesa Affonso Cabral, "dama nobre da vilha de Praia, Ilha Terceira"  (Padre G.Fructuoso, op.cit, Libro III, cap.3); fue casada con Lourenço Annes de Sá Leonardes, y padres de:
 
11
Nuno Lourenço Velho Cabral, que fue padre de:
 
12
Mathias Nunes Cabral, casado en las Azores con María Simôes de Melo, padres de:
 
13
Da.Inés Nunes Cabral de Melo, nat.de las Islas Azores (hermana de Da.Margarita Cabral de Melo, cónyuge de Amador Baez de Alpoim, quien sacó "cartorio de brasôes" donde consta parte de la ascendencia antes indicada, en Lisboa el 15.02.1612), donde fue casada con Gil Gonzalez de Moura, ambos vecinos de Buenos Aires a comienzos del siglo XVII y padres de:
 
14
el Capitán Juan de Melo Cabral, nat.y vecino de Buenos Aires donde fue casado con Da.Mayor López Alcoholado, padres de:
 
15
el Capitán Juan de Melo Cabral (II), baut.en Buenos Aires el 10.04.1640 y fue casado el 26.11.1661con Da.María Feo Gómez de Saravia, padres de: 
 
16
el Capitán Diego de Melo Cabral, baut.en Buenos Aires el 25.08.1664 donde casó el 10.01.1687 con Da.Magdalena Martín Lozano de Saravia, siendo padres de:
 
17
Da.María de Melo Cabral, baut.en Buenos Aires el 18.04.1700 (de 8 años y medio!), donde fue casada el 25.06.1708 con el el Capitán Luis Cordovés y Bermúdez, siendo padres de:
 
18
Da.María Magdalena Cordovés y Melo-Cabral, baut.en Buenos Aires el 28.05.1709, donde casó en 1726 con D.Antonio de Espinosa, ya citados en la anterior genealogía, Primera Línea, Nro.18.
 

EL LINAJE DE SORREGUIETA
 
 

Es familia originaria de la villa y universidad de Elduayen, en Guipúzcoa, donde todavía hoy subsiste la casa solar blasonada de Sorreguieta (alias "Sorrieta"); según Iñaki Linazasoro, en su "Caseríos de Guipuzcoa"  (Zarauz 1974) es el único palacio armero subsistente a la fecha en dicha villa, por cuanto el otro, que era el palacio de Olaondo, se incendió a comienzos del siglo XX.
 
 

De dicha villa-universidad de Elduayen proceden según Linazasoro los linajes de Alzúa, Arano, Azcárate, Berroeta, Garaycoechea, Olaondo, Sarobe, Zorreguieta y Zubélzu.
 
 

Escudo de armas de la Casa solar de Sorreguieta, subsistente hasta nuestros días en la villa de Elduayen, en Guipúzcoa: en campo de oro, un león pasante de sable, superado por dos aspas de gules (dibujo del autor).